0

Янцин, Пламен Вълков, наш пратеник

Австриецът Матиас Майер спечели супергигантския слалом от зимната олимпиада в Пекин и защити титлата си от игрите в Пьончан 2018. Преди него това в алпийските ски бе правил само Киетил Андре Аамод (Нор).

Състезанието в Янцин днес бе много драматично за австриеца. На старта той не сложи правилно лявата си щека, която се подхлъзна и за малко той да бъде дисквалифициран. Все пак Майер овладя ситуацията и стартира успешно към третата си олимпийска титла. На финала австриецът изпревари с 0,42 сек. временния лидер Александър Аамод Килде. Норвежецът, който остана бе медал във вчерашното спускане, днес трябваше да се задоволи с бронза, след като бе изпреварен и от Райън Кохрън-Сийгъл. Американецът, чиято майка е олимпийска шампионка на слалом от игрите в Сапоро 1972, също имаше много силен заключителен сектор, като изтърва златния медал за само 0.04 секунди.

Така Майер вече има 4 медала от зимни олимпиади. Злато на спускане от Сочи 2014, титли на Супер-Г от Пьончан 2018 и Пекин 2022, както и бронз вчера на спускането.